2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Обичам да меся хляб.
Сам.
С ръцете си.
Никакви машини.
На 46 години съм, мъж. Правя това уточнение, защото, когато почерпих колегите си, повечето коментари бяха от рода „Ама, с машина ли?!”, „Как така ти си го омесил!?”, „С ръцете си?!?”, Вярно ли?! Лъжеш нещо!!”
Обичам да смесвам брашно, сол, мая и вода с ръцете си, да се омажа целия в брашно, да изцапам сума ти съдове и накрая да извадя от фурната топъл, дъхав, истински хляб. Без емулгатори, без оцветители, без набухватели, без разни неща наречени Е 503 или Е 507.
Но, имайте предвид – без любов и желание да останеш поне за кратко със себе си няма да може. Без тях в „Била” и на други подобни места продават прекрасни заместители – топли, пресни, добре изглеждащи и добре опаковани. Е, има и емулгатори, и оцветители, и набухватели и определено има Е 503 и Е 507, каквото и да значи това. Но, всичко това си пасва прекрасно със света, в който една разтворима супа „Маги” може да е революционен продукт. Боже, какъв жалък край за думата „революция”... От френска, октомврийска, промишлена и сексуална да стигне до супена.
А аз обичам да меся хляб. Защото не искам емулгатори, оцветители, набухватели, Е 503 или Е 507 нито в хляба, нито в супите, любовта, учебниците или където и да било другаде. Защото месейки тестото по някакъв странен начин в мен оживяват и двете ми баби, дядовците ми, които разчупваха този хляб, трапезите от едно време. Но това беше миналия век. Как ли се справяхме без всичките му там емулгатори, оцветители, набухватели и най-вече без Е 503 или Е 507?!
Но, понеже съм ретро, а не метро, обичам да меся хляб. Имам и последователи – днес на балкона в офиса, дадох рецептата на една колежка. Явно има шанс за истинските неща. Или за хляба поне. Ако искате, ще дам рецептата и на вас, но си пригответе поне щипка любов и желание да останете със себе си, поне докато се опече хлябът. :))
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Хареса ми постинга.
08.04.2009 18:45
Da vi e sladko!
Кonsumiraite umereno i.......nikoga sam!
08.04.2009 21:30
За много години:)
08.04.2009 22:30
01.06.2009 18:25
Поздрави! Разчувства ме с истинската храна за тялото и душата!!!